Tiedämme kaikki, miksi juuri nyt puhutaan paljon nuorten hyvinvoinnista. Lapset ja nuoret eivät yksin ole vastuussa omasta hyvinvoinnista, vaan se on meistä aikuisista kiinni. Jokaisella nuorella pitäisi olla vähintään yksi turvallinen aikuinen elämässä. Yhteiskunta on vastuussa lapsista ja nuorista. Päättäjät ovat vastuussa lapsista ja nuorista.
Nuorten hyvinvoinnista huolen kantaminen on päättäjien puheissa mutta sanat ja teot eivät kohtaa. Erityisesti silloin kun nuorten hyvinvoinnin eteen pitäisi tehdä toimia, joilla on taloudellisia vaikutuksia.
Yksi konkreettinen esimerkki on, kun Satakunnan hyvinvointialue päätti laskea lastensuojelun jälkihuollon ikärajan 25 vuodesta 23 vuoteen. Lastensuojelun keskusliitto korostaa, että jälkihuolto käsittää marginaalisen osan ikäryhmästä, mutta juuri tälle pienelle ryhmälle erityinen tuki on olennaista. Jälkihuollon yhtenä tarkoituksena on kaventaa eriarvoisuutta lastensuojelussa kasvaneiden ja lastensuojelun ulkopuolella kasvaneiden nuorten välillä. Lastensuojelun tilasta monet päättäjät ovat puheissaan huolissaan.
Satakunnan hyvinvointialueella olisi ollut paikka tehdä konkreettinen nuorten hyvinvointiin vaikuttava päätös. Huomioitiinko asian käsittelyssä lapsivaikutukset? Satakunnan hyvinvointialueella olisi ollut mahdollisuus tuottaa parempia palveluja kuin laki edellyttää.
”Sorrutaan syyttämään yksilöitä sen sijaan, että korjataan järjestelmää”
Nyt kun olemme taloudellisesti tiukassa tilanteessa, niin hyvinvointialueella kuin Porin kaupungissakin, tulee eteen arvovalinnat. Nuorten mielenterveyskriisi ei ratkea sillä, että laitetaan päät pensaaseen ja odotetaan että tilanne paranee. Tai sitten sorrutaan syyttämään yksilöitä sen sijaan, että korjataan järjestelmää. Kuntien on panostettava muun muassa nuorisopalveluihin, helposti saavutettaviin mielenterveyspalveluihin, kouluterveydenhuoltoon ja nuorten työllisyyspalveluihin.
Tässä yksilöiden ja menestyjien korostamassa maailmassa on aikuisellekin vaikeaa myöntää, ettei pärjää tai pysy perässä, voit varmaan kuvitella, miltä se voi tuntua lapsesta tai nuoresta. Nykynuoret eivät ole heikompia tai osaamattomampia kuin aiemmat sukupolvet. Aiemmat sukupolvet ovat vastuussa siitä millaisessa maailmassa nykynuoret ja lapset elävät.
Neea Kähkönen
Porin kaupunginvaltuutettu
Porin Sos.dem. Kunnallisjärjestön puheenjohtaja
Jaa tämä artikkeli