Kolumni

Ari Nordström
Pori
Kaupunginvaltuutettu ( sd )

Pori vuonna 2041?

Jos Luoja suo niin vuonna 2041 täytän 90 vuotta. Jos hyvin käy niin niinkin terveenä kuin tänä päivänä. Mietityttää, miten Porin kaupunki kehittyy lähes 20 tulevan vuoden aikana.
Monien mielestä olemme käännekohdassa. Valtionosuudet ovat pudonneet lähes olemattomiin, noin 170 euroon asukasta kohti vuodessa. Jotkut kaupungit saavat yli 1.000 euroa per asukas. Sote-uudistuksen jälkeen näyttää siltä, että pienenevä kuntaveromäärä ei tule riittämään ainakaan kunnon investointeihin. Mistä lisää? Osaratkaisuksi on esitetty Pori Energia Oy:n vähemmistöosuuden myymistä. Rahalla käynnistettäisiin kasvuinvestointeja ja osa sijoitettaisiin tuottavasti.
Kaupunginvaltuuston valtuustoryhmät ovat antaneet luvan myyntimahdollisuuksien selvittämiseen (ei Liike Nyt, 2/59 valtuutettua). Siis selvittämiseen, ei myymiseen. Samassa yhteydessä on puhuttu kasvusopimuksesta ja kasvusuunnitelmasta. Sellaisista ei ole kuitenkaan päätöksiä, joten kysymys on sinänsä hyvistä kasvuajatuksista. Näihin sisältyvistä investointikohteista on keskustelu vasta alkamassa. Kiirettä ei tietenkään ole. Esillä olleiden tai esille tulevien kohteiden merkitys kasvun tukena pitää huolellisesti selvittää. Vihreän siirtymän teollisuuden käyttöön suunnitellun Kirrinsannan teollisuusalueen tonttien saattaminen luovutuskuntoon on mielestäni tärkeimpiä näistä toteutettavia.
Sähköverkon myyminen pitäisi erottaa myyntiajatuksista. Porissa se on täysin mahdollista. Sähköverkon omistaa Pori Energian Oy:n täysin omistama Pori Energia Sähköverkot Oy. Mahdollisen kaupan yhteydessä sähköverkkoyhtiö pitäisi siirtää suoraan Porin kaupungin omistukseen. Yhtiöt ovat täysin itsenäisiä, joten tähän on täysi mahdollisuus. Näin saataisiin kasvuinvestointeihin pääomaa ja porilaisten tärkeänä pitämä sähkön siirtohinnoittelu jäisi Porin kaupungin kokonaan omistaman yhtiön päätettäväksi. Tätä on ehdotuksestani luvattu selvittää. Omistajalle tuloutettava tuotto tulisi suoraan Porin kaupungin pankkitilille.
Miten meille käy tulevan 20 vuoden aikana? Tehdäänpä nyt mitä tahansa niin kukaan ei tänä päivänä varmasti tiedä, miten käy. Vaikka vaikeata onkin niin päätöksiä on kohta tehtävä. Luottakaamme tulevaisuuteen Mauno Koiviston sanoin: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”