Miksi muuttaa Perhetyöntekijöiden toimintamallia?

Ajankohtaista,Etusivu,Mielipiteet

Sivistyslautakunnassa on keskusteltu kouluissa tehtävästä perhetyöstä, minkä hyvinvointialue on ilmoittanut nykymuodossa lopettavansa. Koulujen perhetyö käynnistyi aikoinaan Porin Perusturvan pilottina, toiminta on vakiintunut nyt seitsemällä koululla. Kokemukset ovat olleet hyviä oppilaiden, huoltajien sekä ammattilaisten mielestä. Perhetyöntekijöiden työ on vaikuttavaa ja erittäin tarpeellista. Perhetyöntekijöiden työ on vähentänyt sosiaalihuollon, opettajien ja opiskeluhuollonhenkilöstön
kuormitusta.


Olen ymmärtänyt Satakunnan Ammattikorkeakoulun tutkineen opinnäytetyönä kokemuksista toimintaan. Lisäksi opetusyksikkö on kysynyt syksyllä 2024 koulujen mielipiteitä perhetyöstä ja tilannut keväällä 2025 valmistuvan opinnäytetyön. Perheiden tuen tarve on kasvanut, nykyinen matalan kynnyksen palvelu on
osoittautunut tehokkaaksi tukemaan perheiden hyvinvointia.

Pori verrattuna muuhun hyvinvointialueeseen Satakunnassa on vaikuttavaa etenkin väestömäärä. Lisäksi Porissa on alueellisia erityispiirteitä, minkä vuoksi myös MeriPorissa ja Laviassa perhetyöntekijöiden työ on tärkeää pitkien välimatkojen ja palveluiden määrän vuoksi. Porissa on suhteellisesti ja määrällisesti enemmän heikomman aseman lapsiperheitä kuin muualla Satakunnassa. Tämäkin korostaa perhetyöntekijöiden osaamisen ja yhteistyön tarvetta.

Perhetyöntekijöiden työn jatkaminen kouluilla vastaa saavutettavuuden ongelmaan. Kouluille sijoitettujen perhetyöntekijöiden lopettamisen voi olettaa lisäävän erityispalveluiden tarvetta ja saatavuutta. Nykyisessä toimintamallissa ei ole liiallista byrokratiaa, mikä tekee avun hakemisesta sujuvampaa ja nopeaa. Työn jatkuvuus on tärkeä, perhetyöntekijöiden jatkuva läsnäolo kouluissa mahdollistaa pitkäaikaisjeat luottamukselliset suhteet.

Mielestäni johtopäätöksenä voidaan todeta, että perhetyöntekijöiden työskentelyn lopettaminen kouluilla olisi lyhytnäköinen ja huono ratkaisu. Lisäksi lisäisi perheiden epätasa-arvoisuutta ja kuormittaisi lastensuojelua että opetushenkilöstöä. Edellä esitettyyn perustuen toivoisi, että Satakunnan hyvinvointialue laajentaisi ja kehittäisi toimintaa sen sijaan, että lopettaa tai muuttaa toimintaa. Vaikutusten arviointia sekä toiminnan että talousvaikutuksiin liittyen olisi hyvä tehdä huolella.
Porin kaupungin sivitystoimiala on huolissaan päätetystä muutoksesta ja toivoo Satakunnan
hyvinvointialuetta harkitsemaan päätöstään uudelleen.

Martti Lunden, Porin sivistyslautakunnan puheenjohtaja